dinsdag, oktober 04, 2011

Nieuwsbrief september

Lieve vrienden,

Weer thuis
Een week geleden zijn we thuis gekomen in Polen. Ik zeg met opzet “thuis”, want zo voelt het toch vreemd genoeg wel weer. Onze Nederlands zomer was erg goed. Sinds veertien jaar zijn we niet zo lang in de lage landen geweest. We begonnen bijna weer te wennen. In de media wordt wel veel geklaagd over de sfeer in Nederland, maar wij hebben deze zomer toch meestal een vriendelijk en vrolijk volkje gezien. Natuurlijk is dat vaak alleen oppervlakkig maar het maakt toch indruk.

En zie.. het was goed

We kunnen met dankbaarheid het lijstje met doelen afvinken dat we voor de zomer hadden. De eerste maand stond vooral in het teken van tot onszelf komen. De tweede maand hebben we vooral geleerd om de afgelopen jaren te evalueren. In plaats van vermoeidheid en leegheid vulde ons hart zich langzaam met dankbaarheid. De derde en laatste maand was het tijd om onze plannen voor de toekomst aan God voor te leggen. Vooral in deze periode begonnen al de verschillende puzzelstukjes langzaam op zijn plaats te vallen.

Veranderingen

Een bal past wel in een kubus, maar kan hem nooit vullen. Dat levert alleen maar spanning en frustratie op. Als we even dat beeld vasthouden, dan zou je de behoeften van The Rock op dit moment kunnen vergelijken met een kubus. Onze gaven, talenten en passies zijn in dat plaatje dan de bal.. We geloven dat het tijd is om onze bal uit de kubus te halen en iemand anders die plaats in te laten nemen. De gemeente zal zich dan gezond verder kunnen ontwikkelen, en wij komen ook weer tot ons doel.

Nieuw leiderschap voor The Rock
Konkreet betekent dit, dat we hebben besloten dat we het leiderschap van de gemeente The Rock gaan overdragen. Ons doel is om dit definitief in April 2012 te doen. Wij gaan het nieuwe leiderschap voorbereiden en als dat gewenst is blijven hen ook ondersteunen, coachen en adviseren.
We blijven beschikbaar en onze basis zal de komende jaren Wroclaw blijven. We laten The Rock zeker niet in de steek. Maar we zien dat onze rol wel moet en mag veranderen.

Frisse plannen
Nadat we deze beslissing namen, groeide er weer nieuw enthousiasme en hoop in ons hart. Oude plannen en dromen kwamen langzaam weer tot leven.
Ellen hervond enthousiasme en passie om in Wroclaw een crafts cafe te starten. Een combinatie van een atelier en een cafe in huiskamerstijl, waar je samen koffie met bijvoorbeeld stroopwafels kunt snoepen en elkaar kunt helpen bij het naaien van kleding en het maken van andere mooie dingen. (* Als je wilt weten hoe je hierbij praktisch kunt helpen, kijk dan even onderaan deze brief).
Ik wil me gaan richten op het ondersteunen van jonge gemeente leiders in Polen. In de komende jaren zou ik graag een netwerk ter inspiratie en bemoediging helpen opbouwen.
We hebben ook wat leuke ideeen voor projekten die we samen kunnen doen. We denken bijvoorbeeld aan het organiseren van reizen door Polen voor Nederlandse pelgrims. Mensen die even met een klein groepje op stap willen door een land rijk aan cultuur, natuur en inspirerende plaatsen. Als dat wat meer “handen en voeten” krijgt, zullen we jullie zeker uitnodigen.

Ondersteunend werk
Omdat we in de toekomst waarschijnlijk de gemeente in deeltijd gaan dienen, zullen we ook financieel praktisch moeten kijken hoe we verder gaan. Daarom zijn we aan het kijken hoe we hier kunnen werken, zodat we kunnen doorgaan met de roeping die God ons heeft gegeven; alles te doen wat we kunnen zodat Zijn koninkrijk in Polen groeit. Paulus naaide tenten, wij hebben hier mogelijkheden in verband met onze Nederlandse taal. Het mooiste is natuurlijk als we onze talenten en passies kunnen verbinden met iets dat zinvol is. Wat dat betreft verwachten we het meest van de nieuwe talenschool die onlangs door een aantal christenen is opgezet. Wij kunnen daar binnen nederlands conversatie les gaan geven. We zien dat dat zin heeft, omdat we kunnen voorzien in een praktische behoefte en tegelijkertijd op een ongedwongen, natuurlijke manier ook kunnen getuigen van Jezus..
Ik ga deze week beginnen met wat conversatie lessen voor een groepje werknemers van een internationaal bedrijf hier. Dus dat geeft mij al wat eerste ervaring in dat nieuwe terrein.
Ellen gaat part-time aan de slag bij HP hier in Wroclaw. Dat bedrijf zocht mensen die nederlands kunnen spreken voor een klantendienst. Terwijl Lenna en de anderen op school zijn, gaat Ellen dus vanaf volgende week werken.

Alles bij elkaar dus veel veranderingen. Allemaal erg spannend en uitdagend. Maar we zijn overtuigd God ons naar Polen geroepen heeft om te dienen. Dus alle nieuwe activiteiten moeten hier ook in passen. Er is geen scheiding tussen het geestelijke en de praktische dingen die ik doe. We vertegenwoordigen Jezus elk moment van de dag, waar we ook zijn. Dat geldt voor ons hier in Polen en voor jou daar waar jij bent. Laten we het beste maken van elke dag die God ons geeft. Zeker in een tijd als deze.

Met vriendelijke groet!

Martijn & Ellen

Hoe kun je helpen bij het crafts-cafe?
Op dit moment is het nog de voorbereidings fase van plannen en zoeken. Maar we hopen dat het crafts cafe voorjaar 2012 van start kan gaan. Misschien heb je ooit in een golf van enthousiasme een naaimachine gekocht, die nu eigenlijk alleen maar in de weg staat. Misschien wil je die doneren? Voor het crafts-cafe is Ellen op zoek naar zes stevige, eenvoudige naaimachines. Ook wat meubilair zal later handig zijn. Neem even kontakt op met Ellen als je op een van deze manieren zou willen helpen.

2 opmerkingen:

Sophie Krale zei

Fijn jullie weer op je weblog te zien!
Liefs, ma

Teun zei

Gave visie!!

Een reactie posten