vrijdag, juni 22, 2012

Nieuwsbrief Juni 2012

Het zijn opwindende tijden in Polen. We zitten middenin de leuke sfeer van de EK voetbal. Nederland is naar huis gestuurd, Polen mag thuis blijven, maar hoeft ook niet meer te spelen. Soms gaat het even mis, als een Pool en Rus elkaar idioot in de haar vliegen, maar het is vooral een positief feest. Het hele leven in Polen is wat tot stilstand gekomen. Voor ons dus ook even een gelegenheid om even jullie te vertellen hoe het hier allemaal gaat.  

De reis gaat door.. Vorige maand vierden we ons 15-jarige lustrum als zendelingen. We hebben prachtige dingen mogen meemaken en kunnen doen. Honderden, ach kom, laat ik eens gek doen; duizenden mensen hebben we door middel van de muziekbediening over Gods liefde kunnen vertellen. Maar we zijn hier niet om alleen maar de weg te wijzen. We zijn gekomen om die weg samen met mensen te bewandelen. Een gemeente is geboren. Sinds 12 jaar trekken we met een groep mensen op. We hebben jaren van groei en voorspoed gehad. Periodes van stilstand, wat soms wel achteruitgang leek, maar dan uiteindelijk toch ook weer zin bleek te hebben.

The Rock Met de gemeente zijn we een nieuwe fase ingegaan. Het gaat goed met de mensen die een andere kant zijn opgegaan. Na het vertrek van de oudsten ontstond er nieuwe ruimte voor anderen. Nieuwe leiders staan op en nemen hun verantwoordelijkheid. We zien nu dat mensen door deze situatie heel bewust hebben gekozen dat The Rock hun gemeente is. Er zijn zelfs mensen terug gekomen, die een tijd eerder uit de gemeente verdwenen waren. Een vrouw schreef me op een dag in november: “Martijn, ik heb het gevoel dat de Heilige Geest me leid om terug te komen en jullie te helpen met het bouwen van de gemeente”.. Zij heeft de afgelopen maanden al twee keer een preek in de gemeente gegeven..  

Verwachting Een van de redenen dat we onze gemeente The Rock noemen, is het verhaal van Mozes en de rots.. Het volk Israel heeft dorst, baalt en klaagt. Mozes weet ook niet meer wat Hij er mee aan moet. Maar God is. Hij geeft Mozes opdracht om met zijn staf tegen een rots aan te slaan. Een rivier stroomt de woestijn in. Mensen worden verfrist en kunnen er weer een tijd tegenaan. We geloven dat God o.a. door The Rock mensen wil verfrissen. Vooral mensen die dorst hebben en hun energie en hoop verliezen. De laatste tijd hebben we veel mooie beloftes ontvangen, die dit beeld bevestigen. Twee jaar geleden was een belofte uit Jesaja voor ons heel belangrijk: “Zie ik doe iets nieuws.. Rivieren in de woestijn..” Onlangs werd dit woord opnieuw herhaald en door vrienden van ver bevestigd. Dat bemoedigt.

Serve The City Een van die nieuwe dingen die we doen is een projekt dat we Serve The City noemen. Dit is een internationale beweging in verschillende steden die op op een praktische manier Gods liefde willen laten zien door hun stad te dienen. Elke stad doet dat op zijn eigen manier. Met de The Rock zijn we hier dit project begonnen, omdat we de bediening van evangelisatie met handen en voeten willen ondersteunen. We hebben acties gedaan voor een paar organisaties, kinderhuizen en pleeggezinnen. Het leuke is dat het project vrijwilligers bij elkaar brengt, die samen gewoon iets goeds willen doen voor anderen. Als gemeente dragen en organiseren we dit project, maar de vrijwilligers komen overal vandaan. Het merendeel van de vrijwilligers die de afgelopen actie meedeed, zijn zelfs nog nooit op een ontmoeting van The Rock geweest. Terwijl we samen anderen dienen, kunnen we op een natuurlijk, normale manier vertellen over onze motivatie om anderen te dienen: Jezus. Hij kwam niet om gediend te worden, maar om te dienen. We geloven dat dat een van de hoofdopdrachten van onze gemeente is; evangelisatie, samen anderen dienen, erop uit gaan met Gods liefde.  

Zendelingen? 15 jaar geleden werden we uitgezonden als full-time zendelingen door Rafael Giessenlanden. Op initiatief van The Rock zijn we vier jaar geleden een proces begonnen waarbij de gemeente hier de verantwoordelijkheid voor ons inkomen van Rafael overnam. En dat proces is vorig jaar december beĆ«indigd. We hopen dat jullie in gebed en vriendschap achter ons blijven staan, ook nu de ondersteuning vanuit Rafael naar ons toe is afgebouwd. Met het nieuwe bestuur van The Rock zijn we nu aan het analyseren hoeveel uur ik als voorganger voor The Rock officieel aan het werk kan. Dat heeft natuurlijk ook financiĆ«le consequenties. Misschien ga ik een gedeelte van mijn week een gewone baan opnemen. Misschien meer taallessen, of toch meer de coaching kant op. Ellen werkt zoals we de vorige keer al schreven al meer dan een half jaar bij HP. Dus zo langzamerhand worden we een soort undercover zendelingen. God heeft altijd voorzien in alles wat we nodig hadden. Maar de manier waarop God voor ons onderhoud hier zorgt, verandert wel. We hebben wijsheid nodig om de nieuwe puzzel te maken. We zijn hier duidelijk gekomen als zendelingen. Dat is de enige reden dat we hier zijn en blijven. Praktisch willen we niet zo opgezogen worden door baantjes dat we dit vergeten. De mogelijkheid van deze nieuwe dingen is natuurlijk wel, dat we juist in deze nieuwe kringen op een natuurlijke manier getuigen van Jezus kunnen zijn. Maar dat is geen eenvoudige balans.  

Gezin Zoe doet deze zomer vakantiewerk in Tokyo. Ze heeft het afgelopen jaar wat modellenwerk gedaan en kreeg nu de mogelijkheid om de hele zomer te werken. Ze vindt het heel leuk en geniet ervan. Wij hebben natuurlijk nogal met haar geworsteld over de risico's van die branche. Hoewel het niet onze weg is, hebben we besloten dat we beter met haar mee kunnen wandelen, dan haar blokkeren. Ze is er inmiddels en het gaat goed. Hier is een link naar haar blog. Ze gaat ook wel eens met me mee als ik een akoestisch evangeliserend concert heb. Ze zingt dan wat met me mee, dat vinden we allebei erg leuk. We hebben dan samen veel tijd in de auto en het is mooi om zoiets samen te kunnen doen. Met Noa gaat het goed. Op school gaat het haar voor de wind, ze haalt goede resultaten. Kwa gezondheid heeft ze een tijd kwakkeld. Ze was vaak ziek zwak en misselijk, maar het gaat de laatste tijd een stuk beter met haar. Ze is heel goed met Lenna en geniet van bakken en begint de laatste tijd ook wat te hobbyen met de naaimachine. Als ik dat allemaal zie krijg ik gelijk een glimlach op m’n gezicht. Lenna is het zonnetje en onweertje in huis. Op school gaat het nu goed met haar. Ze vond het in het begin echt niet leuk. Maar ze begint steeds meer pools te praten en dat is een teken dat ze goed inburgert.. Ze heeft twee vriendjes bij ons in het trappenhuis en dat is vaak een vrolijke boel.  

Muziek De muziekbediening draait rustig door. De nieuwe CD van Fruhstuck is klaar en online te koop. Kijk maar eens op iTunes of Amazon naar Fruhstuck – “QUIET”. Mijn akoestische optredens gaan ook goed. Ik reis nu vaak samen met Bartek, een oudste uit de pinkstergemeente. Hij speelt op allerlei fluiten en rammelaars en samen maken we veel lol. We hebben een nieuw programma, een nieuw verhaal, dus voor mijzelf blijft het ook fris. Hier een filmpje.

Wil je voor ons bidden? De komende maanden zullen we vooral bezig zijn met nieuwe plannen. Vragen waar we voor staan: The Rock - Hoe gaan we het Craft Cafe opzetten. Gaan we een eigen gebouw / zaal huren? We bidden voor het succes van projecten als Serve The City. Zodat we als gemeente in de naam van Jezus samen actief anderen gaan dienen. Ons gezin - Hoe zullen we ons werk, bediening en inkomen bij elkaar combineren? Wat heeft God allemaal voorbereid? Willen jullie met ons mee blijven bidden? We hebben echt Gods wijsheid nodig in deze beslissingen.

Met vriendelijke groet! Martijn & Ellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten